Over solliciteren en een vergoeding

Van de week zagen we een bericht van een ondernemer die op zoek is naar een virtueel assistent (VA) voor een best wel uitgebreid takenpakket. Ook werden er behoorlijk wat eisen gesteld, maar voor een beetje doorgewinterde VA is dat allemaal geen probleem. Tja, je zou zeggen, best een leuke opdracht om op te reageren. En nu waarom we dit tóch niet hebben gedaan.

Hoezo een vergoeding?

Ondanks dat we altijd openstaan voor nieuwe opdrachten voor leuke en ambitieuze ondernemers, stonden er een paar dingetjes in het bericht die ons niet aanstonden. Zo werd er gesproken over “vergoeding nader te bepalen”. Hoezo vergoeding, wij werken met vaste prijzen en daar valt niet over te onderhandelen. Een vergoeding klinkt als “stage en blij zijn dat je er voor krijgt betaald”. We investeren veel tijd en geld in trainingen en het op peil houden van onze kennis. Daar staat zeker wel wat meer tegenover dan een “vergoeding”.

Solliciteren?!?

Verder werd er vermeld “sollicitatie met brief en video”. Sollicitatie?!?! Je solliciteert naar een baan in loondienst maar als zelfstandig ondernemer wordt er niet meer gesolliciteerd! Een VA is namelijk ook “gewoon” een zelfstandig ondernemer. Een ondernemer die een gelijkwaardige samenwerking aangaat met een andere ondernemer.

Jij ons wel zien maar wij jou niet

En dan ook nog vragen om een “video”. Nee! Als we denken dat we een samenwerking kunnen aangaan, kunnen we een overleg inplannen via bijvoorbeeld Skype en Zoom. Dan zien we elkaar, kunnen we kennismaken en elkaar vragen stellen. Waarom zouden wij als VA een video in moeten sturen terwijl jij “anoniem” onze video gaat beoordelen. En waar beoordeel je dit eenzijdige verhaal dan op? Waarschijnlijk hebben wij namelijk ook wel wat vragen voor je en wanneer kunnen wij die aan jou stellen?

Gemiste kans

Nee, deze ondernemer snapt het niet helemaal. Want het voordeel van een samenwerking met een VA is, naast alle kennis en expertise, juist dat zij zelf ook zelfstandig ondernemer is. En dus weet waar je tegen aan kan lopen en daar vaak ook een oplossing voor weet. Of in ieder geval met je meedenkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.